Joe & Hitler

4

Grote bergen omringd door groene velden. Joe volgde de dunner wordende rijen met bomen en besloot verderop in het gras te liggen. Na een therapeutisch dutje stond hij op, ving een konijn, een rat en een vogeltje en at ze op, nadat hij ze kort in een vuurtje had gehouden. Vervolgens viel hij in slaap tot de volgende dag.

Hij werd wakker, stond op en begon te lopen. Het leek alsof hij de familie totaal was vergeten, de nieuwe dag scheen hem toe als de eerste van zijn leven. De wandeling deed hem goed en de schaduw was prettig, het werd herfst. Hij liep naar een hoger gelegen heuvel en hoorde geblaf. Een herdershond kwam in grote snelheid op hem af en sprong grommend tegen hem aan, ze sloegen beiden tegen de grond, en Joe schrok zich wezenloos, wat haatte hij deze beesten door en door, en waar kwam deze nou weer vandaan, en hij wilde de hond doodknijpen, en vlak voor hij zijn handen om de kwijlende terrorsnuit kon vouwen kwam het baasje aangesneld.

In Oostenrijks kostuum inclusief hoog opgetrokken sokken en voorzien van een fris kapsel voor dit tijdstip in de ochtend, was daar onze Adolf Hitler. Adolf floot hijgerig de hond terug en liep op de liggende Joe af. De führer had medelijden met de albino-neger, hij lag daar zo zielig op de grond, zijn rode ogen vol tranen, en hij hielp hem overeind.

‘Hij moet je geroken hebben,’ zei hij in zijn zachtste Duits, ‘hier komen weinig mensen, en vooral niet excentrieke figuren zoals u.’

Joe verstond er geen kloten van.

‘Komt u met me mee,’ en Hitler maakte een uitnodigend gebaar.

Ze liepen naar Hitlers woonhuis, de Berghof op de Obersalzberg, want daar waren ze, en Hitler lijnde zijn hond aan een langs de muur. Joe durfde de hond niet meer aan te kijken. Op het wandelpad om de hoek stond een schilderezel en andere materialen, en Joe volgde Hitler naar binnen. Binnen waren er houten wanden met daaraan veel kunstwerken, variërende van Rembrandt tot Rubens, maar ook Hitlers eigen werk, portretten van zijn herdershond. Joe zag de platenspeler in de hoek en wilde dolgraag weer jazz horen, maar wist niet of Wagner (hij kon met moeite kleine woorden lezen), wel jazz maakte. Hitler pakte een glas water voor zijn gast en liet zijn halfzuster een stevige boterham bereiden. Joe glunderde, verrukt over deze godenmaaltijd, en at als een kind zo gulzig. Hitler en de halfzuster glimlachten.

‘Ik ga weer verder,’ sprak Hitler, op weg naar zijn schildersezel, ‘laat jij de jongeman straks weer verder?’

De halfzuster knikte gedienstig. Joe at gulzig en pakte nog meer brood van het aanrecht en schonk zichzelf nogmaals in en de halfzuster vond hem overduidelijk eng en bespottelijk en goor en afzichtelijk en wanstaltig afschuwelijk onverdraaglijk lelijk en deed een stap achteruit en wuifde hem na zijn laatste hap weer weg, een gebaar waarmee ze ook een onaangename geur zou wegwapperen, en Joe keek haar aan, onbegrijpend, en stond op. Hij wist niet wat ze wilde, maakte zich er verder niet druk om en liep naar buiten om te kijken wat de vriendelijke man aan het doen was.

Joe ging achter Hitler staan en keek met hem mee terwijl Hitler de kwast zenuwachtig maar beheerst over het linnen streek, het groen zacht tegen het blauw afzette, precies het landschap makend zoals Joe het ook zag. Joe was verblijd, er was iemand die net zo naar de wereld keek als hij deed.

Hitler zag de plotse euforie bij de vreemde wandelaar en keek grijzend over zijn schouder. Joe stond met zijn mond open te springen en balde zijn vuisten en wierp ze in de lucht en deed een dansje die hij anders alleen deed door opzwepende jazz, en Hitler dacht, ‘godzijdank, zie je nou wel, ik heb iets fantastisch gemaakt.’

Hitler legde zijn hand op Joe’s schouders (er kwam geen verf op zijn kleren want Hitler werkte zeer netjes), en vroeg hem wat er zo fantastisch was aan zijn werk. Joe keek hem stomverbaasd aan, en Hitler begreep dat Joe geen Duits kon, hij was een buitenlander, maar ach, waardering is waardering.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s