Waarom schrijft u?

De een-na-laatste keer dat we Maarten ’t Hart laten spreken: 019

‘Omdat je uit afschuw over de alledaagsheid en trivialiteit grijpt naar de pen om er iets van te maken.

Je moet zo goed mogelijk onder woorden zien te brengen wat het unieke in eigen wezen is, datgene wat maakt dat je anders bent dan alle anderen, want dat unieke is eenmalig, komt nooit meer terug. Vandaar ook die grote rust als je bij anderen – en voor mij zijn die anderen: Emily Brontë, Hjalmar Söderberg, J. Van Oudshoorn en bovenal William Faulkner – iets leest dat zoveel lijkt op datgene wat je als uniek van jezelf ervaart. Daardoor lijkt dat je te ontheffen van je taak.

Het is een veel voorkomende gedachte dat je schrijft om iets van je af te schrijven. Dat is nu juist volstrekt niet het geval: je schrijft om het verleden weer op te roepen, terug te halen in de herinnering, je schrijft het verleden naar je toe en dat gaat meestal gepaard met iets dat allesbehalve een therapeutische werking heeft. Eerder schrijf je jezelf een depressie in dan eruit. Dat je niets van je af kunt schrijven laat het werk van Dickens goed zien.

Malamud laat Dubin, de schrijver, in Dubin’s lives zeggen: ‘Ik schrijf om de volgende kamer van mijn lot te weten te komen.’

Een schrijver is iemand die noch het verleden noch de toekomst met rust kan laten. Je schrijft omdat je niet kunt velen dat er verleden is – dat verleden moet in het heden op papier, je schrijft ook omdat je wilt weten wat er te gebeuren staat en omdat je daarop alvast wilt voorbereiden. Op het moment dat het schrijven goed lukt, is alles wat zich tussen de geboorte en de dood van de schrijver afspeelt, als een welhaast eeuwig moment, aanwezig onder de punt van de pen.’

Morgen, of in ieder geval vrij binnenkort, gaan we kijken naar Maarten ’t Hart als schrijver, en dan is het voorgoed vaarwel.

 

Bron: Maarten ’t Hart, het eeuwige moment

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s