Filosofen zouden eens met ‘normale mensen’ moeten praten.

Filosofen zijn van nature eenzelvig. Maar daarom hoeft hun het filosofische gesprek nog niet vergald te worden door de filosofie. Deze onpraktische en verstrooide boekenwurmen, deze vastgeroeste gewoontemensen zijn meer dan enig ander met conversatie gebaat, waar zij in hun hart ook steeds naar blijven hunkeren. Kants plichtstheorie, Schopenhauer ‘s wereldhaat, Hegels dialectiek, Nietzsche’s ‘Wille zur Macht’(…), zou minder star en pedant dwarskoppig uitgevallen zijn, indien hun geestelijke vaders een levenslange kuur hadden kunnen volgen van deskundige babbeltjes: gastmalen met vrouwen erbij (vooral Schopenhauer), met kunstenaars en doordraaiers erbij (vooral Kant), met gewone mensen erbij (vooral Hegel). En dan nog een speciale praatkuur, met wijn en jonge fluitisten, voor de erbarmelijke Herbert Spencer, die, naar de biografen willen, niet anders meer spreken kon dan in de boekentaal van zijn eigen boeken, en die even voor zijn dood alle delen op zijn knieën stapelde onder de verzuchting dat hij liever een kind had willen hebben. Hij had er tien kunnen hebben, en zonder zijn boeken ongeschreven te laten, wanneer hij naar gastmalen was gegaan en zich in heidense dronkenschap had leeggepraat!

nol-gregoor-en-simon-vestdijk-foto-hans-katan

Bedriegen niet alle tekenen van vandaag, dan zal morgen een type filosoof aan bod zijn, die de conversatie weer in ere herstelt, als de grote inspiratiebron van het algemene, welke ons de blijvende beroering waarborgt met het bijzondere. Zij behoeven niet eens druk te praten over hun systeem, – zij hebben misschien geen systemen, – maar zij zullen hun waarheden ontvangen uit de ontboezeming en de waarde ervan toetsen aan een blik of een schaterlach. Het is niet erg, dat zij in het begin ietwat oppervlakkig en onwetenschappelijk zullen blijken te zijn, en met inzichten voor de dag zullen komen, die reeds tweeduizend jaar geleden uit bezielde gesprekken geboren werden.

Bron: Simon Vestdijk, essays in duodecimo. Voor een beeldende illustratie kunt u het laatste fragment van het volgende filmpje bekijken, waarin Lotte Ballijns, vanaf minuut 6;27, in het kort het boekje zal toelichten. Morgen gaan we weer verder met de Simon Vestdijk herdenkingsweek.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s