Schopenhauer. Over de Wil, de Liefde en Vooruitgang.

In zijn jeugdwerk heeft Schopenhauer in een enkele geniale visie zijn gehele filosofie weergegeven. Alles wat hij verder heeft geschreven, is commentaar daarop of nadere uitwerking van details. Het is in de grond, zoals hij zelf zegt, één enkel gedachte. Hij gebruikt Kants leer als ingangspoort; de zichtbare wereld is een schijn zonder wezen. Verder heeft hij ook veel kritiek op Kant gehad. Kant was volgens hem teveel geneigd tot een symmetrische opbouw van zijn werk en zijn gedachten waardoor er veel blinde vensters zijn ontstaan.

Het wezen van de mens ligt niet in het denken, zegt Schopenhauer. Het bewustzijn is niet meer dan de oppervlakte van ons wezen. In ons binnenste heerst de wil, die zijn dienaar, het verstand, drijft. De wil is als een sterke blinde, die een ziende, maar verlamde, op zijn schouders draagt. Zij worden gedreven door de onbewuste wil tot leven. Wat wij karakter noemen, is eveneens door de wil bepaald. De wil bouwt het karakter van de mens op, evenzeer als zijn lichaam. – Daarom stellen alle godsdiensten een beloning in het hiernamaals in het vooruitzicht voor de deugden van het hart, voor de goede wil, nooit voor de privileges van het hoofd, het goede verstand. Alle bewuste functies van de mens vermoeien en hebben slaap nodig tot herstel. De wil alleen is onvermoeibaar. Wat zich onbewust voltrekt, zoals het werk van het hart en van de ademhaling wordt nooit moede. Ons bewuste leven moet aan de slaap ontworsteld worden. De slaap is een stuk dood, dat wij als voorschot opnemen.

Ieder bemint datgene wat hemzelf ontbreekt. Het gaat steeds daarom, de individuele afwijkingen van het type door keuze van de juiste partner te corrigeren. Alle geslachtelijkheid is eenzijdigheid. Daar er graden van mannelijkheid en vrouwelijkheid bestaan, zullen twee mensen dan het best harmoniëren, wanneer de graad van Arthur_Schopenhauer_Portrait_by_Ludwig_Sigismund_Ruhl_1815manlijkheid van de man overeenkomt met die van vrouwelijkheid bij de vrouw. De meest mannelijke man zal de meest vrouwelijke vrouw zoeken en omgekeerd.

Dan zou ik denken dat de soorten elkaar vinden met het oog op vooruitgang.

Vooruitgang bestaat echter niet, zegt Schopenhauer. Alles is steeds hetzelfde, alleen anders – dat is het devies van de geschiedenis. Het symbool van alle geschieden is de cirkel. In alle tijden hebben de wijzen hetzelfde gezegd en hebben alle dwazen hetzelfde, namelijk het tegendeel daarvan, gedaan.

 

Advertenties

4 thoughts on “Schopenhauer. Over de Wil, de Liefde en Vooruitgang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s