“Het Waarom”

Op de dag dat één van mijn leesvrienden me een boek meegaf die ik moest lezen, was daar het begin van deze blog.

In de eerste maanden van het niet-student zijn, heb ik meer studie verricht dan in zes jaar studietijd. Lang leve de autodidact. Doordat ik geen officiële rol meer vervul spoken er geen wetten in mijn hoofd wat betreft de tijd die ik moet invullen. De vrijheid heeft juist een gezonde arbeidsethos in werking gezet, in plaats van een de gevreesde ledigheid.

Naast de bekendmaking van films en geschilderde werken zal ik dit medium vooral actief gebruiken om te schrijven. Ik trap af met het boek die ik meekreeg. Zoon van Karl Ove Knausgård. Een titel uit een enorm populaire, wereldwijd vertaalde romancyclus.

Ten eerste gebeurde er iets onbekends in mijn tot voorheen structurele leesgedrag. Ik ben gewend om rustig oeuvres af te gaan van mijn favoriete schrijvers, in chronologische volgorde, een hoofdstukje per dag. 1456708_545744118838698_835966512_n

Als kind las ik horizontaal, tussen de ganse familie en popmuziek, of desnoods op een bankje op centraal station, maar dat leek er niet meer in te zitten.

Het werk van Karl Ove doorbrak mijn leesroutine. Ten eerste kende ik de schrijver niet, ten tweede is het de derde titel uit een cyclus. Op de voorkant staat: ‘zijn cadans is verslavend’. Op de achterkant: ‘Literaire rockster’. En hij verkoopt dus over de hele wereld. Ik vertrouw het voor geen meter. Bij Boeken op Reis zie ik Wim Brands bij Karl Ove langsgaan, wat veel goed doet. Bovendien staat de persoon die me het boek te leen gaf in hoog aanzien, dus ik moest er wel voor gaan.

Ik open en begin. Geen hoofdstukken. Het is één lang verhaal. Ik ben de pineut. Het verhaal vanuit zoon-perspectief. Eerste gedachte: Wat interesseert mij een jongentje die groot is geworden in de jaren zeventig. In Noorwegen? Alles. Binnen een paar bladzijden begint het al en ben ik ‘verslaafd aan de cadans’.

Het jongetje, dat ben ik! Ik had ook zulke ouders! Ik stak ook fikkie met m’n vriendje! Ik kon ook heel vroeg al heel veel lezen en schepte daar over op, ik wilde ook heel graag in het bos zijn, en zocht mijn vrienden ook zonder dat ik wist waar ze waren, ik kwam ook een jaar later dan de rest op voetbal en was ook keeper, mijn moeder hielp me ook met het kaften van boeken, mijn moeder was ook altijd aan het haken en breien, mijn papa was ook onderwijzer, ik moest ook fietsen, ik tekende ook heel veel en vooral ook haaien en scheepswrakken, ook ik was geobsedeerd door de textuur van het schoolbord en mijn tafelblad, ook ik had hazetanden, ook wij hadden een Finapomp waar we snoep haalden, ook ik kon de huissleutel niet omdraaien, ook wij gooiden stenen van het viaduct, ook mijn ouders kochten eens het verkeerde speelgoed wat ik niet durfde te zeggen, ook mijn oma heeft trillende handen, ook mijn opa is een visser en heeft een maf trekkertje waar die altijd op reed en ook ik had onvrijwillig de hoofdrol in de eindmusical…

En dat is wat literatuur kan doen. Het biedt herkenning, het troost, het leeft. Doordat Karl Ove de details van zijn jeugd zo intensief uitdiept, zorgt hij ervoor dat mijn jeugd zich ook ontvouwt. Een rijke bron aan schrijfvoedsel, die ik voorlopig ongemoeid laat, want dit doet al genoeg met me. Dat ik weet dat hij, in die andere tijd en op die andere plek, al zoveel perspectief kan bieden voor mijn leven, en ongetwijfeld ook voor al die andere miljoenen lezers, maakt me meer mens dan ik daarvoor was.

 

Advertenties

4 thoughts on ““Het Waarom”

 1. edward
  Bedoel, zet hem op!

  edward
  Oké snap het.
  Van prediker zal niemand gelukkig worden.
  Je kan er alleen naar berusting in vinden.
  Zeer hem op

  derkolaan
  Ja… Ik heb prediker gelezen. En ik weet dat ik nergens achter of uit kom, en dat het najagen van van de wind is. Maar daarom ben ik nog steeds op deze plek beland en wil ik daar graag een meer inzicht in. Ik zie kennis of wijsheid dan ook niet als doel, het kan me in die zin gestolen worden, maar ik wil graag weten wat ik met deze situatie aan moet, een situatie die blijkbaar te complex is voor Prediker om op te lossen. En dan spreek ik voor dit moment, voor mij. Wie weet lees ik het over tig jaar nog eens, na talloze andere boeken en ervaringen (lucht en wind), en begrijp ik het dan helemaal.

  Ik post straks een nieuwe blog over Calvijn en hij waarschuwt ook voor de filosofie, maar ik bekijk graag vanuit de filosofie waar we mee bezig zijn, omdat ik weet dat er talloze mensen zijn die niet enkel gelukkig kunnen worden door de woorden van Prediker. En natuurlijk zou het mijn grootste wens zijn om enkel gelukkig te worden van Het Woord, maar voor wie dat in deze tijd oprecht zo werkt, heb ik grote bewondering.

  edward
  Natuurlijk moet je kennis vermeerderen, maar ga er wel van uit je zult er niet uit of achterkomen en dan zal je ook geen smart vermeerderen.

  Prediker 4,13-16

  Beter jong en wijs dan oud en dwaas13 Beter een wijze jongen die van lage afkomst is dan een oude dwaze koning die zijn oren sluit voor goede raad. 14 Er was een jongen die gevangenzat, maar vrijkwam om een oude koning op te volgen. En dat terwijl hij in diens rijk als een onbeduidend iemand was geboren. 15 Ik zag dat iedereen hem volgde. Al het volk onder de zon liep die jongen achterna die in opstand kwam tegen de oude koning. 16 Er kwam geen einde aan de stoet van zijn bewonderaars. Maar later zal er niemand zijn die nog een goed woord voor hem overheeft. Je ziet, ook dit is niets dan lucht en najagen van wind.

  derkolaan
  Hoi Edward. Dank voor de mooie tekst. En leuk dat je het wilt volgen, ik zal het proberen gemakkelijker te maken, al zal het aardig in dezelfde trant doorgaan. En dat ik niet zo praat als we in gesprek zijn, dat komt omdat we dan tussen twintig man met een biertje zitten. En dan komen dit soort onderwerpen niet ana bod. Maar je hebt gelijk, met z’n tweeën zou ik nog steeds niet in schrijftaal spreken.

  En wat betreft je tekst: “18 Want wie veel wijsheid heeft, heeft veel verdriet. En wie kennis vermeerdert, vermeerdert smart,” dat mag dan wel een waarheid zijn, maar dat betekent niet dat ik minder smart ervaar als ik het schrijven opgeef. Ik hoop ergens richting de vrede toe te schrijven, al lijkt dat een hachelijke onderneming.

  Gr. Derko

  edward
  Ga eerst maar eens prediker lezen Derko. Onderzoek naar wijsheid en dwaasheid12 Ik, Prediker, was koning van Israël in Jeruzalem. 13 Ik heb met heel mijn hart elke vorm van wijsheid onderzocht, want ik wilde alles wat onder de hemel gebeurt doorgronden. Het is een trieste bezigheid. Een kwelling is het, die de mens door God wordt opgelegd. 14 Ik heb alles gezien wat onder de zon gebeurt, en vastgesteld dat het niet meer is dan lucht en najagen van wind. 15 Wat krom is kan niet recht worden gemaakt, en wat ontbreekt kan niet worden meegeteld. 16 Ik zei tegen mezelf: Ik heb meer en groter wijsheid verworven dan iedereen die voor mij in Jeruzalem heeft geregeerd. Ik heb veel wijsheid en kennis opgedaan. 17 Ik heb me er met hart en ziel voor ingespannen te ontdekken wat wijs is, en wat dwaas en onverstandig is. Maar ook dat, zo heb ik ingezien, is enkel najagen van wind. 18 Want wie veel wijsheid heeft, heeft veel verdriet. En wie kennis vermeerdert, vermeerdert smart.
  Ga het proberen te volgen als je het iets makkelijker schrijft.
  Ziet er wel leuk uit hoor die mooie zinnen en woorden
  Maar als ik met je praat hoor ik toch ook niet van die woorden en of zinnen.
  Ben zelf totaal geen lezer en zoiets ook niet gewend

 2. Ha Derko! Wat schrijf je mooi. Leest erg prettig. Tof hoe je ons deel la laat zijn van je zoektocht. Herkenbare zoektocht ook. Die Ove. Die ga ik nu dus ook lezen. En Calvijn, die ga ik eerst eens leren zien door jouw ogen.

 3. een reactie volgt een andere keer. Is me nu te laat en het ligt me, denk ik, ook wel wat zwaar op de maag. Voor straks welterusten! Groet Lotte van me.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s